Αποφάσεις της έκτακτης γεν. συνέλευσης Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η Γ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ ,που πραγματοποιήθηκε στις 20-3-2012, συζήτησε για την επίθεση που εντείνεται στους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο με την προώθηση της αξιολόγησης του σχολείου και των εκπαιδευτικών καθώς και των νομοσχεδίων για το « νέο» σχολείο (λύκειο- τεχνολογικό λύκειο)  και αποφάσισε τα εξής:

Α. Σχετικά με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.

  • Η προώθηση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου με στόχο τόσο τον περιορισμό-διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, όσο και τις απολύσεις προσωπικού, στην προοπτική της μείωσης της συνολικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 εργαζομένους μέχρι το 2015. Είναι μέρος της προσπάθειας αντιδραστικής μεταρρύθμισης του κράτους συνολικά, ώστε να υπηρετεί πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, να ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για τους  επιχειρηματίες καθώς και της δημιουργίας ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζερ και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Οι διάφορες ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε που θα αξιολογήσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα αποδεικνύουν ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση είναι συνυφασμένη με την πολιτική των Μνημονίων, του κλεισίματος σχολικών μονάδων, της ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών και των μαζικών απολύσεων εργαζομένων.
  • Η επίσημα πλέον δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική και καθολική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά έχει έναν και μοναδικό στόχο, την επιλογή των σχολείων που πρόκειται να κλείσουν και των εκπαιδευτικών που θα απολυθούν.
  • Η Γενική Συνέλευση της Γ΄ ΕΛΜΕ -Θ δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί το έγκλημα που συντελείται στην δημόσια εκπαίδευση με την εφαρμογή της . Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο :
  • για την υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση (ν. 4024/2011-νέο μισθολόγιο)
  • για  την προώθηση των απολύσεων στην εκπαίδευση
  • για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, κεφάλαιο και κυβέρνηση.
  • για την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Τα μέτρα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν( Αγγλία, ΗΠΑ), οδήγησαν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, καθόρισαν  τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, οδήγησαν σε κλείσιμο σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές.

Σήμερα συνειδητοποιείται ακόμη και από τον πιο καλοπροαίρετο συνάδελφο ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί τον κεντρικό μηχανισμό για την εγκατάλειψη και αποψίλωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, την κατασυκοφάντησή τους με τη χρέωση τους όλων των ευθυνών της βάρβαρης κοινωνικής πραγματικότητας, τη χειραγώγηση, την υποταγή, τη διασπορά του φόβου και την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και την προοπτική των μαζικών απολύσεων. Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την αναγκαία  παιδαγωγική επιστημονική υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού που απαξιώνεται πλήρως.

Σ΄αυτά τα πλαίσια…

Να πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων, στις οποίες το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα ενημερώνει για τους πραγματικούς στόχους της λεγόμενης αξιολόγησης και τους καλεί:

  • να απέχουν από διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση
  • να στηρίξουν μαζικά και οργανωμένα τις αγωνιστικές δράσεις της ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων

Να σημάνει συναγερμός! Να μην περάσει η αξιολόγηση.

Να τους εμποδίσουμε! Με αποφάσεις των Γ.Σ. των Συλλόγων, σχολείο το σχολείο οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση. Όπως κάναμε με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση».

Διεκδικούμε:

  • Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση.
  • Όχι στο μισθολόγιο της φτώχειας, της διαίρεσης του κλάδου, της αξιολόγησης- υποταγής
  • Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση
  • Όχι στην αυτοαξιολόγηση – προπομπό της αξιολόγησης. Κανένας συνάδελφος «μέντορας»-αξιολογητής».
  • Ακυρώνουμε  στην πράξη όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας της εφαρμογής  της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων.
  • Ακυρώνουμε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια «επιμόρφωσης» σχολικών συμβούλων και διευθυντών
  • Κανένας εκπαιδευτικός στις «επιμορφώσεις» της αξιολόγησης

Με το που θα καλέσουν τους εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο για την αξιολόγηση, την ίδια μέρα, κατά τόπους πραγματοποιούμε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις.

  • Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων
  • Όχι στο «νέο» σχολείο της αμάθειας και της αγοράς.
  • Όχι στην κατακερματισμένη υποβαθμισμένη  ΤΕ που προωθεί το νομοσχέδιο για το «τεχνολογικό  λύκειο» της μαθητείας, της υποτυπώδους κατάρτισης, υποταγμένης πλήρως στην αγορά.
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Β.  Η Γ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ εκτιμά πως η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς  εντάσσεται στη γενικότερη  ληστεία του κόσμου της εργασίας που συνεχίζεται με τη δανειακή σύμβαση, το  PSI και το νέο μνημόνιο από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ- και ΔΝΤ.

  • Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για το μέλλον και την ίδια τη ζωή μας μεγαλώνει η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα για ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής του μαύρου μετώπου  κυβέρνησης ,ΕΕ, ΔΝΤ και κάθε επίδοξου συνεχιστή της ίδιας καταστροφικής πολιτικής
  • Σ΄αυτά τα πλαίσια πρέπει να υπάρξει άμεση και μαχητική απάντηση του κλάδου μέσα από νέο γύρο Γ. Σ. που θα αποφασίσει την κλιμάκωση και τις μορφές του αγώνα στην κατεύθυνση γενικής πολιτικής απεργίας με στοιχεία διάρκειας και αποφασιστικότητας.
  • Η ΕΛΜΕ θα συμβάλλει στην παραπάνω κατεύθυνση επιδιώκοντας το συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ-Θ , συλλόγους δασκάλων, πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα .
  • Καλεί το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ , όπως οφείλει, να ορίσει γενικές συνελεύσεις και συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ  και να στείλει πρόταση προς τις Γενικές  Συνελεύσεις για αγωνιστική κλιμάκωση, όπως δεσμεύεται  από την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ (4-2-2012).

Είναι ώρα να μπει τέλος στην εποχή των διαπιστώσεων της διαμαρτυρίας, της εκλογικής αναμονής  Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», να απαλλαγούμε από τη φυλακή του χρέους και της τρόικας.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΑΝΟΣ ΤΡ.                                                                       ΛΑΘΗΡΑ Γ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*